Evliliklerin anlaşmalı boşanma ile sona erdirilmesi esnasında taraflar arasında velayet konusunda uyuşmazlıklar ortaya çıkabilmektedir. Ancak tarafların anlaşmalı boşanabilmesi için boşanmanın tüm sonuçları için anlaşmaya varılmış olması gerekmektedir. Müşterek çocukların velayeti de tarafların anlaşmaya varmış olması gereken konular biridir. Bu nedenle anlaşmalı boşanmada velayet hangi tarafa bırakılmış ise diğer tarafın rızası ile bırakılmıştır. Anlaşmalı boşanma sırasında velayeti kendi rızasıyla diğer tarafa bırakan eşin; daha sonra bu hususta değişiklik yapılmasını isteme hakkı bulunmakta mıdır?

 

Öncelikle belirtmek gerekir ki; velayet çocuğun üstün yararının esas alındığı kamu hukukuna ilişkin bir kurumdur. Dolayısıyla; velayetin çocuğun üstün yararı gözetilerek dava konusu edilmesi her zaman mümkündür. Anlaşmalı boşanma protokolünde çocuğun velayetinin bir tarafa bırakılmış olması, velayet değişikliği için bir engel oluşturmaz. Velayet talebinde bulunan tarafın, velayetin kendisine verilmesinde çocuğun üstün yararını olduğunu ispatlaması gerekmektedir.

 

Velayetin değiştirilmesi davasında müşterek çocuğun yaşı ve mental gelişim durumu göz önüne alınarak müşterek çocuk bizzat dinlenecek ya da uzman yardımıyla rapor alınacaktır.

 

Velayetin değiştirilmesi talebi, boşanmadan sonra ortaya çıkan somut olgulara (hakaret, fiziksel şiddet) gibi dayanıyorsa, bu olguların da çeşitli delillerle ispatı gerekmektedir.